Inloggen of Registreer
::  Startpagina  ::  Downloads  ::  Je Account  ::  Forums  ::
De Federatie
· Info
· Verenigingen
· Het Bestuur

· Nieuwsbrieven

· Wetgeving:
    ·  Soortenbesluit
    ·  Ringmaten Eu. vogels
    ·  Rapport dierenwelzijn
Modules
· Startpagina
· Archief Verhalen
· Beveel ons aan...
· Downloads
· Encyclopedie
· Forums
· Fotoalbum
· Gezocht & Gevonden
· Je Account
· Journaal
· Links
· Nieuws inzenden
· Nuttige Info
· Onderwerpen
· Peilingen
· Privé-berichten
· Recensies
· Top 10
· Wat is valkerij?
· Weerbericht
· Zoeken
Google Search
Google
Weerbericht

Forum

 bestrijding in Halle
 Hoogrek onderhoudsvrij en verrijdbaar
 vragen over kerkuil.
 Jagen Harris tarsel
 Vliegen buiten de bebouwde kom
 Jonge Otis Leucotis of boeboek wijfje gezocht
 Sint-Bavo viering - zondag 2 oktober 2016
 vraag valkeniershandschoen
 Kerkuil vraagjes

valkeniers.be Forums

Nieuwste foto's

IMG_2611_2.jpgperegrinus000007.jpgIMG_3068.jpgimg 6343.jpgIMG_0251.JPG


Ga naar het fotoalbum
Wie is Online
Er zijn op dit moment, 186 gast(en) en 0 geregistreerde gebruiker(s) die online zijn.

U bent een gast. U kunt gratis een account aanvragen door hier te klikken
valkeniers.be: Roofvogels

Zoek op dit onderwerp:   
[ Ga naar startpagina | Kies een nieuw onderwerp ]

Vogelgriep (Aviaire influenza)
Geplaatst door fantom op Donderdag 02 februari @ 07:53:28 GMT+1 (1187 maal gelezen)
(Opmerkingen? | Score: 0)
Roofvogels
Op 1 februari 2017 werd het H5N8 vogelgriepvirus geidentificeerd bij een hobbyhouder in de gemeente Lebbeke. Het hoog pathogeen karakter van deze stam moet nog bevestigd worden.

Ten gevolge deze situatie zullen de maatregelen tegen vogelgriep verder versterkt worden.

Vanaf morgen (2 february 2017) zal alle pluimvee, loopvogels inbegrepen, en andere in gevangenschap gehouden vogels, zowel van professionele als particuliere houders, opgehokt of afgeschermd (met behulp van netten) moeten worden om zo alle contact met wilde vogels te vermijden. Alle verzamelingen van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels, evenals de markten worden verboden.

Ter herinnering: sinds 10 november 2016 is een periode van verhoogd risico van kracht op het ganse grondgebied en zijn de preventiemaatregelen tegen vogelgriep versterkt. Deze maatregelen zijn nog steeds van kracht:

  • Pluimvee van geregistreerde pluimveebedrijven moeten opgehokt of afgeschermd worden om zo het contact met wilde vogels te vermijden.
  • Het voederen en het drenken van pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels moet binnen gebeuren of op een zodanige wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is.
  • Het is verboden om pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels te drenken met water dat afkomstig is van oppervlaktewatervoorraden of regenwater waartoe wilde vogels toegang hebben, tenzij dat water werd behandeld om eventueel aanwezige virussen te inactiveren.
Deze maatregelen werden genomen als gevolg van het verschijnen van het H5N8 vogelgriepvirus in Europa eind oktober 2016. Dit virus wordt verspreid door trekvogels, in het bijzonder watervogels op weg naar het zuiden. Het virus is zeer pathogeen voor zowel pluimvee als verschillende soorten wilde vogels. Tot nu toe werden uitbraken gevonden op pluimveebedrijven in de volgende Europese landen: Frankrijk, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk, Italie, Denemarken, Zweden, Kroatie, Polen, Tsjechie, Slowakije, Hongarije, Griekenland, Servie, Bulgarije, Roemenie en Oekraine. In al deze landen en in Zwitsers, Ierland, Finland, Slovenie en Spanje zijn ook besmettingen bij wilde watervogels vastgesteld.

Het H5N8-virus is een klassiek hoogpathogeen virus. Het kan zich snel verspreiden en zal gemakkelijk kippen en kalkoenen besmetten en daar veel sterfte veroorzaken. Er zijn voor dit virus nog geen problemen bij de mens gemeld.

Een overzicht van de maatregelen, die van toepassing zijn in het ganse land, is terug te vinden in het volgende document: maatregelen

bron: FAVV
Autonome robot-vogel (slechtvalk) een stap dichterbij
Geplaatst door fantom op Dinsdag 23 juni @ 10:58:47 GMT+1 (2276 maal gelezen)
(Opmerkingen? | Score: 0)
Roofvogels
  Robotonderzoekers van de Universiteit Twente hebben met hulp van ruimtevaartorganisatie ESA een essentiële stap gezet naar een volledig autonome vlucht van de Robird. Deze levensechte, robotische slechtvalk van spin-off bedrijf Clear Flight Solutions wordt gebruikt om vogels te verjagen bij vliegvelden en afvalverwerkers. De Robird wordt nu met de hand bestuurd, maar moet uiteindelijk autonoom kunnen vliegen en vogels verjagen.

bron: Universiteit Twente
Tariefwijziging CITES-documenten
Geplaatst door fantom op Woensdag 27 augustus @ 08:58:48 GMT+1 (2167 maal gelezen)
(Opmerkingen? | Score: 0)
Roofvogels
Vanaf 1 september 2014 zal de dienst CITES volgende nieuwe tarieven toepassen voor de aanvragen van CITES-documenten. "Deze verhoging plaatst onze tarieven in het gemiddelde van de tarieven in de EU en was noodzakelijk aangezien de oude tarieven niet meer gewijzigd werden sinds 2000" aldus FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Concreet zal er een verhoging van 25 naar 30 euro voor invoer/uitvoer/wederuitvoeringvergunning dieren en van 12,5 naar 20 euro voor een Certificaat worden toegepast.

Enquête betreffende vergiftiging van roofvogels
Geplaatst door fantom op Dinsdag 06 augustus @ 16:35:28 GMT+1 (3678 maal gelezen)
(Opmerkingen? | Score: 0)
RoofvogelsAlexandra van Tuijl is een master studente Criminologie aan de Universiteit van Gent. Haar scriptie, gepland voor 19 augustus, gaat over dieren in de Criminologie en een onderdeel zeer specifiek over de vergiftiging van roofvogels in Vlaanderen. Om een duidelijker en breder beeld te krijgen is hiervoor een Enquete opgezet: http://www.thesistools.com/web/?id=361113

Deze enquête zal slechts enkele minuten van uw tijd in beslag nemen. De anonimiteit van de respondenten is gewaarborgd. 
Valken ontwikkelden hun jachtkunsten erg snel
Geplaatst door fantom op Woensdag 27 maart @ 19:39:11 GMT+1 (2497 maal gelezen)
(Opmerkingen? | Score: 0)
Roofvogels
Britse en Chinese wetenschappers hebben voor het eerst het genoom van de slechtvalk en de sakervalk ontrafeld. Daaruit blijkt dat, in vergelijking met andere soorten, deze roofvogels aan hevige druk en concurrentie blootgestaan hebben en zeer snel hebben moeten evolueren om te overleven.

bron: De Redactie.be
 
Regels voor het reizen met gezelschapsdieren vanaf 1 januari 2012 gewijzigd
Geplaatst door fantom op Dinsdag 17 januari @ 17:40:13 GMT+1 (2163 maal gelezen)
(Opmerkingen? | Score: 3)
Roofvogels Sinds 1 januari zijn er enkele regels voor het reizen met huisdieren binnen de Europese Unie aangepast. Dit zijn de belangrijkste veranderingen:

Wie naar Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland of Malta reist, moet geen bloedonderzoek meer voorleggen om aan te tonen dat het huisdier immuun is tegen hondsdolheid.

Zweden vereist ook geen behandeling tegen de worm Echinococcus multilocularis meer. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland en Malta eisen de behandeling wel. Die moet ten laatste 24 uur voor het vertrek gebeuren. Geen enkele lidstaat in de EU vraagt nog een behandeling tegen teken.

Wie met huisdieren reist, moet zich sowieso aan enkele regels houden. Zo is het binnen de EU nodig dat het dier geïdentificeerd kan worden. Sinds 3 juli 2010 moet dat via de microchip gebeuren. Huisdieren die voor die datum een tatoeage kregen, mogen ook reizen indien die duidelijk leesbaar is. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta aanvaarden enkel de microchip.

Uw viervoeter moet over een Europees paspoort beschikken en gevaccineerd zijn tegen rabiës. Wie met vijf of meer dieren reist, moet die onderwerpen aan een klinisch onderzoek en een certificaat aanvragen bij de Provinciale Controle Eenheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de voedselketen (FAVV).

bron: FAVV
Giervalken blijken ook zeevogels te zijn
Geplaatst door fantom op Woensdag 22 juni @ 08:54:05 GMT+1 (2115 maal gelezen)
(Opmerkingen? | Score: 0)
Roofvogels
 's Werelds grootste valk blijkt na intensief onderzoek ook een zeevogel te zijn. Giervalken die de zomer doorbrengen in de arctische streken blijkten op zee te overwinteren. Door gebruik te maken van ijsbergen om te rusten jagen ze op zee op andere zeevogels.

bron: BBC
EAD ondersteunt project voor de wilde sakervalken in Mongolië
Geplaatst door fantom op Woensdag 29 september @ 11:00:41 GMT+1 (1952 maal gelezen)
(Opmerkingen? | Score: 0)
Roofvogels
De Environment Agency- Abu Dhabi (EAD) zal verdere ondersteuning bieden aan het sakervalken-project in Mongolië. Met de steun en kennis van valkeniers en ornithologen werden reeds met succes artificiële nestplaatsen gebouwd. Dit project zal nu een grote boost krijgen met doel om tegen 2015 meer dan 500 broedparen in het wild te hebben.

bron: UAE Interact
 
Herintroductieprogramma voor rode wouw in Lake District (Engeland)
Geplaatst door fantom op Maandag 28 juni @ 09:11:14 GMT+1 (2155 maal gelezen)
(Opmerkingen? | Score: 5)
Roofvogels
 De Forestry Commission North West England is begonnen met een project om gedurende de komende 3 jaar 90 rode wouden te herintroduceren in het Lake District (noord Engeland).

bron: Surfbirds
Buizerds vallen jogers aan
Geplaatst door fantom op Vrijdag 21 mei @ 14:52:37 GMT+1 (2015 maal gelezen)
(Opmerkingen? | Score: 0)
Roofvogels
Buizerds vallen joggers aan
20/05/2010: 2 buizerds maken de bossen in Vlaams-Brabant en Limburg onveilig: ze vallen geregeld joggers aan. 7 mensen zijn zo al gewond geraakt. De roofvogels vallen aan om hun nest te beschermen.

Bron: Standaard.be
  
Zes buizerds vergiftigd
Geplaatst door fantom op Donderdag 18 februari @ 10:36:46 GMT+1 (3123 maal gelezen)
(Meer lezen... | 1 Opmerkingen | Score: 0)
Roofvogels
In Saffraanberg achter de militaire basis heeft het Vogel- en Zoogdieren Opvangcentrum van Heusden-Zolder zes dode buizerds opgehaald. Ze hadden wellicht het ook voor mensen levensgevaarlijke gif strychnine gegeten.

De dode roofvogels werden gevonden door wandelaars. Ze lagen verspreid op minder dan 2 vierkante meter. Vermoedelijk zijn ze gestorven aan het uiterst giftige strychnine, nadat ze van aas hadden gegeten. Volgens de fruitkweker bij wie de vogels in de appelplantage ontdekt werden, is het een uitgemaakte zaak dat het gaat om malafide jagers die de vogels als vijanden beschouwen.

bron: Het Belang van Limburg
  
Internationale petitie tegen illegale voorjaarsjacht op Malta
Geplaatst door fantom op Donderdag 28 januari @ 07:50:28 GMT+1 (2129 maal gelezen)
(Opmerkingen? | Score: 5)
Roofvogels
BirdLife Malta is een internationale petitie gestart die gericht is aan de Maltese eersteminister Lawrence Gonzi en tegen de illegale voorjaarsjacht op deze Zuid-Europese eilandenarchipel. Sinds de toetreding van Malta tot de Europese Unie op 1 mei 2004 laat de Maltese regering immers na om de Europese regelgeving voor de bescherming van trekvogels – de zogenaamde Vogelrichtlijn uit 1979 – correct toe te passen. Valkeniers.be, Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen steunen de petitie van BirdLife Malta en vragen de Maltese regering om het illegaal doden van beschermde vogelsoorten dringend een halt toe te roepen. Samen met BirdLife Malta verzoeken Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen de Maltese regering om de lentejacht op en de vangst van zomertortel en kwartel nooit te heropenen. Het is vooral de schaal van de illegale jacht die natuur- en vogelbeschermingsorganisaties van over de hele wereld zorgen baart. Met meer dan 12.000 jagers op het kleine eiland (slechts 316 km²) behaalt Malta een record densiteit aan jagers/km². Maar liefst 32 vogelsoorten kunnen er legaal bejaagd worden en dit gedurende vijf maanden, ook een Europees record!

Teken hier de petitie.

bron: Vogelbescherming Vlaanderen
 
2500 jaar oud nest gevonden
Geplaatst door fantom op Donderdag 25 juni @ 08:56:50 GMT+1 (1761 maal gelezen)
(Opmerkingen? | Score: 0)
Roofvogels
Op de kliffen van Groenland werd een nest van 2500 jaar oud gevonden. De nestplaatst wordt nog steeds bewoond door giervalken, de grootste soort valken. Dit is het oudste nest van roofvogels dat ooit werd ontdekt.

Nog 3 andere nesten van meer dan 1000 jaar werden ontdekt. Eén van deze nesten bevatte zelfs nog pluimen van een vogel die meer dan 600 jaar geleden heeft geleefd.

bron: BBC
 
Jonge slechtvalken te Lier
Geplaatst door fantom op Donderdag 07 mei @ 14:22:09 GMT+1 (2208 maal gelezen)
(Opmerkingen? | Score: 0)
RoofvogelsIn Lier zijn ze weer twee slechtvalken rijker. Het mannetje en het vrouwtje verkeren in goede gezondheid en rusten nog even uit in het ouderlijk nest in de Sint-Gummarustoren, voordat ze hun vleugels definitief uitslaan.

Bron: Het Laatste Nieuws
Melden van wilde vogels
Geplaatst door fantom op Woensdag 15 april @ 12:44:49 GMT+1 (2387 maal gelezen)
(Opmerkingen? | Score: 0)
RoofvogelsSinds kort is er een nieuw e-mail adres voorhanden waarop iedereen gemakkelijk een melding kan plaatsen van een gevonden wilde vogel (al of niet dood) met een wetenschappelijke voetring. Zowel in België geringde vogels als buitenlandse ringen komen in aanmerking.
Volgende gegevens zijn belangrijk om in de mail te vermelden:

o Het ringnummer.
o Plaats waar de vogel werd gevonden (gemeente).
o Datum van de vondst.
o Naam en adres van de vinder.
o Omstandigheden waarin de vogel werd gevonden (bijvoorbeeld : levend en terug vrij, verkeersslachtoffer, gepakt door kat, verdronken, dood tegen raam, geschoten, stookolieslachtoffer, enz.).

Deze gegevens stuur je dan door naar ring@naturalsciences.be, de Belgische Ringdienst. Op die manier kunnen de gegevens sneller verwerkt worden en kan de Ringdienst korter ‘op de bal spelen’. De ring zelf kan altijd via de post worden nagestuurd naar:
KBIN – Belgisch Ringwerk – Vautierstraat 29 – 1000 Brussel.

In de mate van het mogelijke (voor zover de ringgegevens reeds voorhanden zijn natuurlijk) zal elke melding langs deze weg zo snel mogelijk worden beantwoord.
Login
Loginnaam

Wachtwoord

Security Code: Security Code
Type Security Code

Nog geen lid? U kunt een account aanvragen. Als geregistreerde gebruiker krijgt u voordelen zoals de Thema-manager, opmerkingsconfiguratie en kunt u opmerkingen plaatsen onder uw eigen naam.
AdSense
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2003-2016 by Valkeniers.be


This site is hosted by

Pagina Rendering: 0.10 Seconden