Inloggen of Registreer
::  Startpagina  ::  Downloads  ::  Je Account  ::  Forums  ::
De Federatie
· Info
· Verenigingen
· Het Bestuur

· Nieuwsbrieven

· Wetgeving:
    ·  Soortenbesluit
    ·  Ringmaten Eu. vogels
    ·  Rapport dierenwelzijn
Modules
· Startpagina
· Archief Verhalen
· Beveel ons aan...
· Downloads
· Encyclopedie
· Forums
· Fotoalbum
· Gezocht & Gevonden
· Je Account
· Journaal
· Links
· Nieuws inzenden
· Nuttige Info
· Onderwerpen
· Peilingen
· Privť-berichten
· Recensies
· Top 10
· Wat is valkerij?
· Weerbericht
· Zoeken
Google Search
Google
Weerbericht

Forum

 bestrijding in Halle
 Hoogrek onderhoudsvrij en verrijdbaar
 vragen over kerkuil.
 Jagen Harris tarsel
 Vliegen buiten de bebouwde kom
 Jonge Otis Leucotis of boeboek wijfje gezocht
 Sint-Bavo viering - zondag 2 oktober 2016
 vraag valkeniershandschoen
 Kerkuil vraagjes

valkeniers.be Forums

Nieuwste foto's

IMG_2611_2.jpgperegrinus000007.jpgIMG_3068.jpgimg 6343.jpgIMG_0251.JPG


Ga naar het fotoalbum
Wie is Online
Er zijn op dit moment, 153 gast(en) en 0 geregistreerde gebruiker(s) die online zijn.

U bent een gast. U kunt gratis een account aanvragen door hier te klikken
De jacht is open
Geplaatst op Woensdag 12 september @ 13:10:11 GMT+1 door fantom
Valkerij
Is het jagen met roofvogels een traditie die werelderfgoedstatus verdient of gewoon show voor toeristen? Het International Festival of Falconry in Engeland promootte deze zomer de internationale valkenierstradities. Ook in Vlaanderen is valkerij aan de orde, nu de jacht weer geopend wordt.
lees meer...

Bron: De Standaard


Jaarlijks kan iedereen de demonstraties van valkeniers op de vele falconry fairs op de Britse eilanden bezoeken en ook op vele permanente toeristische trekpleisters in binnen- en buitenland is valkerij een attractie. Maar geen enkel evenement kan tippen aan het International Festival of Falconry bij Reading. Op Englefield Estate, een landgoed met kasteel, kwamen deze zomer voor het eerst in de geschiedenis valkerijtradities uit alle hoeken van de wereld bij elkaar: bebaarde Turkmenen in traditioneel kostuum en met valk, Kazachse valkeniers met arend, Arabische oliesjeiks en Britse patsers met tattoo op de ene arm en een roofvogel op de andere...

Het festival diende als uithangbord voor de wereldwijde valkenierstraditie, en de Arabische in het bijzonder. De Verenigde Arabische Emiraten lobbyen namelijk bij de Unesco om de valkerij van de bedoeÔenen te laten erkennen als werelderfgoed. De bedoeÔenen, voorouders van de huidige oliesjeiks, zouden al van voor de komst van de islam jagen met valken en windhonden, en valkerij zou onlosmakelijk met het woestijnleven verbonden zijn.

De jacht met valken in de woestijn is nog steeds erg populair bij de Arabieren, naast paardenrennen en powerboatraces. Maar oliedollars en moderniteit veranderen de traditionele vorm sterk. De Emirati's ruilden bijvoorbeeld hun kamelen bij de jacht in voor Porsche SUV's en de bedoeÔenentent voor zevensterrenluxe.

Ook bij de Kazachen verdwijnt de oude jachttraditie met arenden snel. De op het festival aanwezige Aziaten, nazaten van fervent valkenier Djenghis Khan, leken nog rechtstreeks van de steppe geplukt, maar het zijn bijna de laatste valkeniers die de jacht met arenden op vossen en wolven levend houden. Erfgoedstatus zou helpen om de traditionele valkerij te behouden.

Dat valkerij ook voor de Lage Landen historische waarde heeft, bleek uit een demonstratie van Vlaams valkenier Hugo Clerens op Englefield Estate. Tussen Arendonk en Valkenswaard bepaalde de sport zelfs ooit het dagelijkse leven, vertelt hij. Clerens liet in een arena op het Engelse landgoed zien hoe valkeniers in de Kempen rond 1600 overtrekkende slechtvalken vingen voor de valkerij, met een smakelijke lokduif en een klapnet. Nadien trainden ze de valk, en zo voorzag de regio de Europese adel en voorname burgerij van jachtvogels.

Valkerij was in die tijd een populair maar exclusief tijdverdrijf. 'Als horige mocht je geen valk hebben en stal je er toch een voor eigen gebruik of verkoop, dan werd je onthoofd', vertelt Clerens. 'De valkeniers kwamen vaak wel uit de boerenbevolking en werden dan tot status van vrij man verheven om zo aan die strenge wet te ontsnappen. Als ze te oud werden kregen ze van de adel een valkenierspensioen, als dank voor het jachtplezier dat ze hadden bezorgd.' Met de executie van de adel tijdens de Franse Revolutie verdween ook de valkerij. Behalve op de Britse eilanden.

De Vlamingen willen graag de oude traditie levend houden, zoals de adel die beoefende. Maar een nieuwe revolutie lijkt anno 2007 toe te slaan. Tegenwoordig kan iedere leek een roofvogel naar wens aanschaffen. De drempel wordt steeds kleiner dankzij de grote beschikbaarheid van in gevangenschap gefokte vogels. Die toegankelijkheid levert naast traditionele valkeniers ook steeds meer tatoeagetypes op, die roofvogels enkel verzamelen als postzegels of showobject.

'Er zijn steeds meer valkeniers in BelgiŽ die zich van die commercie afkeren', vertelt Clerens bij de Vlaamse valkerijstand op het festivalterrein, terwijl we een echt valkeniersbiertje proeven, een Maria van BourgondiŽ, vernoemd naar de beschermvrouw van de gelijknamige valkeniersclub. Zij prijkt op het etiket met sperwer op de vuist. 'Een aantal clubs willen weer terug naar de oorsprong, en dat is de jacht', zegt Clerens. 'Niet jagen met je valk beschouw ik als een vorm van dierenmishandeling, omdat je dan het instinct en de gaven van de roofvogel tekortdoet. Een echte valkenier kan dus geen tientallen vogels hebben, want die kun je nooit allemaal goed trainen voor de jacht. Alleen met een vogel in goede conditie krijg je de mooie jachtvlucht, en daar doe je het voor.'

Op Englefield Estate leken beide groepen vertegenwoordigd, zowel traditionele valkeniers als de door sommigen zo verfoeide 'pseudovalkeniers'. Misschien kan erfgoedstatus duidelijkheid scheppen. Wie valkenier wil zijn, betreedt een eeuwenoude traditie en geen motorclub. En als de Unesco de valkerij erkent, kunnen ook felle tegenstanders als anti-jachtclubs en vogelbeschermers inzien dat tussen mens en roofvogel een unieke band kan ontstaan. Er zijn mensen die deze relatie al generaties lang zonder verrekijker en met veel liefde beleven. (Rypke Zeilmaker)
 
Inloggen
Loginnaam

Wachtwoord

Security Code: Security Code
Type Security Code

Nog geen lid? U kunt een account aanvragen. Als geregistreerde gebruiker krijgt u voordelen zoals de Thema-manager, opmerkingsconfiguratie en kunt u opmerkingen plaatsen onder uw eigen naam.
Gerelateerde links
· Meer over Valkerij
· Nieuws door fantom


Meest gelezen verhaal om Valkerij:
Nieuw valkerijcentrum

Score Artikel
Gemiddelde score: 3.8
Stemmen: 5


Neem even tijd om dit artikel te beoordelen:

Uitstekend
Zeer Goed
Goed
Gewoon
Slecht

Opties

 Printervriendelijke pagina Printervriendelijke pagina

"De jacht is open" | Login/CreŽer een profiel | 0 opmerkingen
De schrijver is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn berichten.

Gasten mogen geen opmerkingen plaatsen, registreer a.u.b.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2003-2016 by Valkeniers.be


This site is hosted by

Pagina Rendering: 0.14 Seconden